Het bouwen van een Instagram campagne

In dit hoofdstuk gaan we je eerste Instagram campagne opbouwen in advertentiebeheer. Het is een flink hoofdstuk dus neem even de tijd en doe vooral mee om snel comfortabel te worden met alle knoppen en opties.

Een Instagramcampagne bestaat uit 3 lagen en je zult zien dat advertentiebeheer ook op deze manier is opgebouwd. In iedere laag stel je een deel van de totale campagne in.

Laag 1: Campagne / Marketingdoelstelling

Hieronder doorlopen we de eerste laag van de campagne. Doe je mee?

De eerste laag bij het bouwen van de campagne houdt in het kort het volgende in: je marketingdoelstelling kiezen. Je hebt de keuze uit drie hoofddoelstellingen die per stuk aansluiten bij de fase uit de Buyers Journey:

  •  Bekendheid (Awareness)
  •  Overweging (Consideration)
  •  Conversie (Decision)

Bekendheid

Wil je jouw zichtbaarheid en herkenbaarheid vergroten onder de doelgroep? Kies dan voor de advertentiedoelstelling Bekendheid. Deze doelstelling is onderverdeeld in twee doelstellingen: Merkbekendheid en Bereik.

  • Merkbekendheid is jouw organisatie, product of dienst bekender maken onder de doelgroep.
  • Bereik houdt in dat je zoveel mogelijk mensen in jouw doelgroep bereikt.

Overweging

Wil je dat je doelgroep aan jou denkt als ze gaan nadenken over welk bedrijf, product of dienst ze kiezen? Kies dan voor de advertentiedoelstelling Overweging. Deze doelstelling is onderverdeeld in vijf doelstellingen: Verkeer, Appinstallaties, Betrokkenheid, Videoweergaven en Leads genereren.

  • Verkeer houdt in dat je de doelgroep aanstuurt om naar je website te gaan of om je app te gebruiken.
  • Appinstallaties betekent dat je jouw doelgroep motiveert en aanzet om de app te gebruiken.
  • Betrokkenheid staat ook wel bekend onder de noemer engagement. Het houdt in dat je ernaar streeft dat zoveel mogelijk mensen hartjes geven en reageren op je advertentie.
  • Videoweergaven houdt in dat je een video promoot.
  • Leads genereren houdt in dat je zoveel mogelijk namen en e-mailadressen verzameld van geïnteresseerden.

Conversie

Wil je dat mensen daadwerkelijk actie ondernemen, zoals het downloaden van een whitepaper, het opvragen van een brochure of het aankopen van een product? Kies dan voor de advertentiedoelstelling Conversie. Deze doelstelling is onderverdeeld in drie doelstellingen: Conversies, Verkopen uit productcatalogus en Winkelbezoeken. (Voor deze doelstelling is de Facebook Pixel nodig)

  • Conversies stuurt mensen aan om gebruik te maken van je app of om iets op je website te doen. In combinatie met de Pixel kun je hele effectieve en relevante advertenties maken.
  • Catalogusverkopen heeft alles te maken met Instagram Shopping. Met deze doelstelling genereer je dynamische advertenties op basis van de acties van je website bezoekers. We gaan hier in een later hoofdstuk dieper op in.
  • Winkelbezoeken is een aantrekkelijke doelstelling voor fysieke winkels. Met deze advertentiedoelstelling kun je lokale winkels promoten.

Laag 2: Advertentieset

Je hebt een advertentiedoelstelling gekozen. Dan is het nu tijd om antwoord te geven op de volgende vragen; wie, waar, wanneer en met welk budget. Kortom: we gaan een advertentieset bouwen!

Heb je op doorgaan geklikt in de eerste laag? Dan zie je onderstaande scherm:

Laag 2 advertentieset

In de tweede video bespreken we de tweede laag. Daarna volgt de tekstuele toelichting.

Doelgroep

De eerste stap heeft betrekking op het maken van de doelgroep. De eerste vraag waar je antwoord op moet geven is: ‘Maak je gebruik van een bestaande doelgroep of maak je een nieuwe doelgroep?’.

Een bestaande doelgroep staat qua segmentatie mogelijkheden helemaal klaar. Een nieuwe doelgroep moet nog gebouwd worden. Dat gaan we nu dus doen. We gaan alle velden van het overzicht langs bij het maken van een nieuwe doelgroep. Denk hierbij goed aan je Buyer Persona!

Een aangepaste doelgroep stel je al eerder samen aan de hand van de Facebook Pixel of een contacten export. Hier gaan we later dieper op in.

Voor nu bouwen we de doelgroep op aan de hand van geografische gegevens, vakgebieden, werk en interesses.

  • Locaties. Je kunt de advertentie segmenteren op land, regio, provincie, stad en dorp.
  • Leeftijd selecteren is de volgende stap. Je kunt de minimumleeftijd vastzetten en de maximumleeftijd vastzetten.
  • Geslacht kiezen komt daarna. De advertentie kun je segmenteren op mannen, vrouwen of allebei.
  • Welke Talen kies je? Dit is afhankelijk van jouw bedrijf en de beoogde doelgroep.
  • Gedetailleerde doelgroepen is een handige optie waarmee je nog gerichter je advertentie kunt segmenteren. De doelgroep kun je segmenteren op interesses, vakgebieden, werkgevers en gedrag.

Is je doelgroep gedefinieerd? Aan de rechterkant van het menu vind je het ingeschatte bereik, ideaal is een minimale doelgroep van 5.000. Geef de doelgroep een duidelijke Doelgroep naam en sla hem op zodat je hem later opnieuw kunt gebruiken.

Plaatsingen

Hier vindt dan eindelijk de Facebook-Instagram splitsing plaats. De plaatsing ‘Instagram’ kent twee opties: Overzicht en Verhalen. Selecteer je de plaatsing ‘Overzicht’ dan wordt je advertentie zichtbaar in de feed van de gebruikers. Kies je voor ‘Verhalen’ dan wordt je advertenties zichtbaar in Instagram Stories. Omdat beide plaatsingen hun eigen advertentiemateriaal behoeven, raad ik je aan om per plaatsing een aparte campagne op te bouwen. Voor nu kiezen we voor de plaatsing ‘Overzicht’. Adverteren in Stories komt later aan bod.

Budget en planning

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen wat je gaat inzetten. Het mooie aan online adverteren via Instagram is dat je met een klein budget al veel kunt bereiken.

Je kunt het budget op verschillende manieren inzetten; je kunt een bepaald bedrag per dag vastzetten of een looptijdbudget instellen.

Budget per dag. Wil je de advertentie plaatsen tegen een bepaald bedrag per dag? Dan kun je vervolgens de planning samenstellen. Je kunt de advertentie doorlopend weergeven of zelf een begin- en einddatum vastzetten.

Looptijdbudget. Via het looptijdbudget kun je een bepaald bedrag vastzetten voor een zelf te bepalen periode. Als je het bedrag en het schema hebt ingevuld, krijg je meteen te zien wat het ingeschatte bereik is.

Bij een looptijdbudget krijgt Instagram de ruimte om meer budget te besteden als er meer gebruikers binnen de doelgroep online zijn.

Later gaan we dieper in op het ideale budget.

Geavanceerde instellingen

Klik je op Geavanceerde opties weergeven. Dan krijg je de volgende opties aangereikt:

Optimalisatie voor advertentieweergave. Je kunt kiezen voor betrokkenheid, weergaven en uniek bereik per dag

Bodbedrag. Deze kun je op handmatig zetten of op automatisch.

Wanneer je wordt gefactureerd. Je kunt kiezen om gefactureerd te worden bij een bepaald aantal weergaven of bij een bepaalde mate van betrokkenheid.

De advertentieplanning. Je mag zelf bepalen wanneer en hoe laat je advertentie zichtbaar is.

Het weergavetype. Je kunt kiezen om de advertentie verspreid over de dag te tonen (standaard) of zo snel mogelijk een bepaald aantal weergaven bereiken (versneld).

Over het algemeen kun je deze instellingen laten staan zoals ze vooraf zijn ingevuld.

Tevreden? Klik op de blauwe knop Doorgaan.

Laag 3: Advertentiemateriaal

Je marketingdoelstelling is gekozen en je advertentieset staat klaar. We gaan nu dieper in op de laatste laag van een campagne bouwen; de advertentie.

In de derde video bespreken we de derde laag. Daarna volgt de tekstuele toelichting.

Bestaand of nieuw kiezen

De eerst keuze die je moet maken is of je een bestaand bericht gebruikt of dat je een nieuwe advertentie bouwt. Het gebruiken van een bestaand bericht is zo gebeurd. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen welke post je wilt adverteren.

Het mooie aan het kiezen van een bestaand bericht is het feit dat deze ook op de tijdlijn van je bedrijfspagina komt. Het nadeel is dat je url’s, koptekst en beschrijving van nieuwsoverzicht link niet aan kunt passen.

Kies je identiteit

Heb je meerdere Facebookpagina’s? Zorg dan dat je eerst de juiste pagina selecteert.

Een nieuwe advertentie opbouwen

Kies je indeling (Facebook geeft 5 opties):

    • Carrousel. Dit is een indeling waarbij je twee tot tien afbeeldingen en / of video’s kunt neerzetten. Je kunt bij iedere video of afbeelding een actie of link toevoegen. Al swipend kunnen Facebook gebruikers de advertentie doorlopen en de verschillende visuele elementen bekijken en tot zich nemen.
    • Afbeelding. Met de optie Afbeelding kun je zes advertenties uitzetten met elk een andere afbeelding. Hier komen geen extra kosten bij kijken.
    • Video. Je kunt in plaats van een afbeelding ook een video toevoegen aan je advertentie. Vervolgens heb je zelf de keuze om een bepaald gedeelte van de video te tonen.
    • Diavoorstelling. Een diavoorstelling is een video met afbeeldingen. Je kunt tot maximaal tien afbeeldingen een voorstelling maken. Je mag zelf bepalen hoe snel de afbeeldingen na elkaar worden vertoond.
    • Collectie. Dit is een handige optie voor als je de Facebookgebruiker in één overzicht verschillende afbeeldingen wilt laten zien.
    • Ervaring op volledig scherm. Je kunt een canvas toevoegen, ook wel een sjabloon. Dit houdt in dat je één of meerdere van de bovenstaande indelingen inzet om mensen meteen door te sturen naar een bepaalde landingspagina op je website. Je kunt kiezen uit bestaande sjablonen, maar je kunt ook een aangepaste canvas maken.

De invulvelden

Website-URL Kies als eerst de bestemming uit van je advertentie en voer een URL in. Zorg dat je advertentie meetbaar is en voeg UTM-tags toe. Weet je niet wat dat is, of ben je het een beetje vergeten? Ga dan even terug naar les #20 ‘UTM tags toevoegen om de prestaties van je advertentie terug te kunnen vinden in Google Analytics’.

Tekst De tekst die boven de advertentie komt te staan. Als je hier een flink verhaal typt dan verschijnt de knop meer weergeven.

Kop De dik gedrukte tekst onder de afbeelding, naar de actie knop.

Aanzet tot actie Een aantal Call-to-Action opties. Kies de knop passend bij je boodschap (geen knop, shoppen, nu aanvragen, nu boeken, contact met ons opnemen, downloaden, meer informatie, chatbericht sturen, tijdstip aanvragen, menu bekijken, registreren en meer bekijken).

Beschrijving van nieuwsoverzichtlink De tekst onder de dik gedrukt kop tekst. Deze is soms niet zichtbaar op mobiel en moet dus geen cruciale informatie bevatten.

Preview

Als je op onderstaande balk klikt dan verandert de preview van je advertentie. In dit geval van desktop naar mobiele weergave. Als je advertentie live staat kun je met het pijltje rechts bovenin een voorbeeld versturen. Bijvoorbeeld door een link te kopiëren of een melding naar je eigen Facebook te sturen.

Dan kun je testen hoe de advertentie eruit komt te zien in je eigen tijdlijn. Super handig als je hem eerst aan iemand moet sturen voor akkoord.

Beoordelen of bevestigen

Je hebt je advertentie klaarstaan. Je kunt onderaan het formulier kiezen of je de instellingen nog eens wilt controleren of dat je de advertentie bevestigd. In dat laatste geval moet je wachten op de goedkeuring van Facebook. Dan staat je advertentie helemaal klaar!