Het is voor wervingsbureaus steeds lastiger om goed vindbaar te zijn met vacatures. In de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de nieuwe functie van Google voor vacatures, al een feit. Er zijn ook al testen bezig in Nederland, wat erop duidt dat het niet lang meer duurt voor Google for Jobs definitief naar Nederland komt. De verwachting is dat dit de Nederlandse online vacaturemarkt flink gaat opschudden. Dit moet je weten voordat Google for Jobs live gaat in Nederland!

Update september 2020: Inmiddels is Google for Jobs live in Nederland. Lees in dit blog hoe je je vacatureplatform zo optimaal mogelijk instelt om organisch vertoond te worden in de Google for Jobs zoekresultaten in Nederland!

 

Wat is Google for Jobs?

Dit is een geoptimaliseerde weergave van vacatures binnen de zoekresultaten van Google. Herin worden zoekresultaten van meerdere vacatureplatformen (bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn etc.) gecombineerd in één overzichtelijk overzicht van vacatures die voldoen aan de eisen van werkzoekenden. Werkzoekenden zien na hun zoekopdracht een scherm binnen de zoekresultaten met gefilterde vacatures die voldoen aan hun eisen. In onderstaand filmpje zie je hoe dit werkt:

 

Google for Jobs is bedoeld om de zoekvraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Werkzoekenden kunnen bijvoorbeeld ‘vacatures in de buurt’ intypen of specifiek zoeken op een functietitel, waarna er vervolgens vacatures toont in de buurt, of die voldoen aan de gezochte functietitel.

Per vacature ziet een werkzoekende de functietitel, het bedrijf en logo van het bedrijf waar de vacature uit staat, de datum waarop de vacature is geplaatst en om wat voor dienstverband het gaat. Waarna je verder klikt zie je een uitgebreidere omschrijving van het bedrijf, de functie en de vereisten voor de functie.

 

Waarom is het belangrijk tijd te investeren in optimalisaties voor Google for jobs?

In een aantal landen is Google Jobs al enige tijd ‘up and running’, waardoor er al resultaten te zien zijn die je overtuigen om zeker tijd te investeren in optimalisaties zodat je vacatures beter gevonden worden. Allereerst is 30% van Google zoekopdrachten werkgerelateerd en start ongeveer 73 procent van de werkzoekenden hun zoektocht naar een baan op Google.

Ook de eerste resultaten in het buitenland zijn goed te noemen. In Amerika hebben grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Johnson & Johsnon 18 procent meer sollicitanten door de komst van dit platform. Het verkeer van de Amerikaanse vacaturesite Ziprecruiter vanaf Google for Jobs zorgde voor een 3 keer hogere conversieratio, vergeleken met andere jobboards. In het Verenigd Koninkrijk is Google for Jobs inmiddels het 2e grootste vacatureplatform van het land.

 

Hoe bereid je je voor op de uitrol van Google for Jobs?

Je zult met een aantal zaken rekening moeten houden wanneer het platform is uitgerold in Nederland, namelijk SEO, structured data en sitemap. Wanneer je goed bent voorbereid op de komst van Google for Jobs, zullen de vacatures van jouw bedrijf leidend zijn en zullen deze nog boven de vacatures van grote jobboards komen te staan.

 SEO: Waar let ik op voor Google for Jobs?

Het belangrijkste is het zoekmachine vriendelijk inrichten van de vacature. De titel en voorwaarden zullen gestandaardiseerd worden, maar creativiteit in de vacaturetekst is wel noodzakelijk. Hierin kun je als bedrijf zijnde het verschil maken, Google for Jobs geeft namelijk een kwaliteitsscore aan de vacature. Het is aan te raden de belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke wijze verwerkt worden om zo goed mogelijk gevonden te worden op belangrijke zoektermen.

Structured data: Hoe richt ik structured data in voor Google for Jobs?

Op de vacaturepagina’s op je corporate website geef je met structured data de belangrijkste vacaturegegevens weer. Er zijn elf punten die Google wil kunnen inlezen om de inhoud van de vacature te kunnen bepalen:

  • Functienaam
  • Werkgever
  • Bedrijfslocatie
  • Publicatiedatum
  • Salarisindicatie
  • Dienstverband
  • Verantwoordelijkheden
  • Competenties
  • Vereisten
  • Interne referentie
  • Woonplaats kandidaat (indien kandidaat op afstand werkt)
  • Type locatie (indien kandidaat op afstand werkt)
  • Einddatum vacature

Sitemap: Hoe ziet de ideale sitemap voor Google for Jobs eruit?

Met een aparte sitemap voor vacatures of de Indexing API kun je Google de status van jouw vacature vertellen, zoals wanneer de vacature online is gekomen of wanneer deze niet meer actief is. Het is belangrijk dat de sitemap xml voor de vacatures de tag <lastmod> meekrijgt. Dit vertelt Google hoe actueel de vacature is en Google wil de Google for Jobs resultaten zo actueel mogelijk houden. 

 

Ben jij klaar voor Google for Jobs in Nederland?

Google for Jobs zal in ieder geval het wervingslandschap flink opschudden. Google’s toetreding tot de arbeidsmarkt zal de strategie van sommige bedrijven veranderen om zichtbaarheid van hun vacatures te vergroten. Met het oog op de livegang in Nederland binnenkort, is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen! Heb je hulp nodig bij je website gereed maken voor Google for Jobs om je vacatures organisch beter vindbaar te maken? Neem contact op met Marketing Madheads via info@marketingmadheads.com of bel 076-7002390