Voor een onderneming is het tegenwoordig essentieel om haar vindbaarheid in zoekmachines te optimaliseren. SEO behoort dan ook tot één van de belangrijkste online marketinginstrumenten, waarbij Google, als grootste zoekmachine ter wereld, een belangrijke rol speelt.
Door het toepassen van zoekmachine optimalisatie, ook wel bekend als SEO, kan men een website zo opbouwen dat deze beter gaat scoren in de rankings van Google.
Er komen bij het toepassen van SEO verschillende onderdelen aan te pas, zoals bijvoorbeeld het toepassen van een SSL certificaat, AMP pagina’s en linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Door linkbuilding toe te passen kan je de “autoriteit” van je website verbeteren en daarmee een betere positie verkrijgen in rankings van Google. De autoriteit van je website is opgebouwd uit twee elementen: de citationflow en trustflow. Zo kijkt Google naar de citationflow, wat bijhoudt hoeveel externe links er naar jouw pagina of website gaan. Daarnaast kijkt Google ook naar je trustflow, die opgebouwd wordt door de kwaliteit van de externe pagina’s die naar jouw pagina of website linken. Deze informatie wordt overzichtelijk weergeven in de marketing tool van Marketing Madheads. Deze tool geeft de citationflow en trustflow van jouw website en individuele pagina’s weer en laat zien hoe concurrenten scoren. Daarnaast geeft de tool ook suggesties voor potentiële backlinks.

Linkbuilding tool M.

Interne linkstructuur

Bij het opbouwen van je interne linkstructuur staat de gebruiksvriendelijkheid van je website zelf centraal. Bezoekers van je website moeten gemakkelijk door de website kunnen navigeren, vooral als je website uit meerdere pagina’s bestaat. Hiervoor moet je goede en voldoende interne links op je website plaatsen en zal ook de linkstructuur goed in elkaar moeten zitten. Het spreekt voor zichzelf dat de tekst op je website goed in elkaar moet zitten en is voorzien van een aantrekkelijke header. Het is belangrijk om bezoekers in de header direct mee te nemen, zodat men nieuwsgierig wordt, meer wil lezen en ook het idee heeft iets op te kunnen steken. Steek veel aandacht aan de belangrijkste pagina van je website. Dit kan de homepagina zijn, maar ook een onderliggende pagina. Zorg er daarom voor dat alle pagina’s van je website een interne verlinking naar deze belangrijkste pagina hebben. Wanneer je dit correct aanpakt, zal ook Google dit herkennen en aan de belangrijkste pagina van je website meer waarde gaan hechten.

Externe linkbuilding

De autoriteit is heel belangrijk voor de positie die Google jouw website toekent. Maar hoe verkrijg je autoriteit? Een link vanaf een externe website kan je vergelijken met referentie in het echte leven. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere referenties vanuit het top management krijgt van verschillende bedrijven, is dit meer waard dan een enkele referentie van iemand op een lagere plek in de hiërarchie.
Hetzelfde doet Google ook. Niet de hoeveelheid links die naar je website verwijzen zijn leidend voor de externe linkbuilding, maar van welke webpagina’s de links komen weegt vooral zwaar. Een link van de website van de plaatselijke voetbalvereniging zal bijvoorbeeld veel minder belangrijk zijn dan als er een link naar je website gaat van een landelijke nieuws website.

Linkbuilden

Goed linkbuilden is voor een onderneming dus heel belangrijk. Dit houdt niet in dat je dan maar lukraak aan lokale websites moet vragen om of zij een linkje van je onderneming willen plaatsen, maar zul je je nichemarkt goed moeten kennen. Welk specifiek deel van de markt is interessant voor jouw onderneming om te bereiken? Zoek hiervoor dan ook naar relevante websites die potentieel naar jouw website kunnen linken. Het gemakkelijkste is om directe partners die ook dat deel van de markt bedienen te vragen of zij een link op hun website willen plaatsen. Een andere tip om goed te linkbuilden is om een blog te schrijven. Dit zie je bij steeds meer bedrijven gebeuren. Een blog is informatief voor de lezer, maar je kunt ook links in de blog zelf plaatsen en vervolgens de blog linken via social media. Je krijgt zo een heel diverse linkprofiel. Daarnaast kun je je nog bij tientallen bedrijvengidsen en startpagina’s aanmelden. Dit is een gemakkelijke en vaak ook nog gratis manier van linkbuilden.