Naast techniek en content is autoriteit een belangrijke pijler binnen SEO.
Autoriteit geeft de mate van belang van jouw website of webpagina ten opzichte van vergelijkbare websites en webpagina’s op dat onderwerp aan. Hoe belangrijker een website of webpagina is, des te hoger zal de autoriteit hiervan zijn.

 

Autoriteit neem namelijk toe naar mate het aantal verwijzende links van andere websites naar jouw website toeneemt. En de kans is groot dat andere websites naar je gaan verwijzen als je alles over een bepaald onderwerp op je website weergeeft.

 

De achterliggende gedachte van autoriteit

Zoekmachines zijn niet meer weg te denken in ons leven. Toch is er een tijd geweest dat er geen zoekmachines waren en je dus letterlijk een URL moest intypen in de browser om op een website uit te komen.

 

De eerste vorm om surfers de juiste kanten op te sturen waren zogenaamde web directories. Deze directories plaatsen over specifieke onderwerpen links naar nuttige websites die over het onderwerp gaan. Web directories werden veel gebruikt toen er nog geen (goede) zoekmachines waren.

 

Een paar van de oudste en eerste web directories zijn ‘World Wide Web Virtual Library’ en ‘Starting Point Directory’.

 

Begin jaren ’90 kwamen de eerste zoekmachines en aan het eind van het decennium waren er honderden. Zoekmachines gaven wisselende resultaten en er was niet specifiek een zoekmachine die veel beter was dan een andere. Tot Google daar een einde aan maakte door een algoritme te schrijven dat Google in één klap de beste zoekmachine maakte.

 

De beste zoekmachine is degene die de beste resultaten teruggeeft op een zoekopdracht. En dat deed Google na de introductie van Pagerank. Pagerank houdt rekening met het aantal aanbevelingen dat een website van andere websites krijgt. Een aanbeveling is in dit geval een link van de ene website naar de andere website. Hoe meer aanbevelingen, hoe hoger de autoriteit van een website is.

 

Hoe ‘zien’ zoekmachines hoeveel websites linken naar mijn website?

Zogenaamde zoekbots crawlen en scrapen het volledige web. Hierbij hoppen ze door het volgen van links van de ene naar de andere website. Het netwerk van links wordt bijgehouden en zo ‘weten’ zoekmachines welke sites aan elkaar gelinkt zijn en hoeveel links wijzen naar een website.

 

De autoriteit-schaal (ook wel Trust Flow) van een website of webpagina ligt tussen de 0 en de 100. Hoe hoger de score, hoe groter de kans op hoge posities in Google.

 

Hoe en waarom linken website naar andere (mijn) website?

De primaire reden waarom websites linken naar andere websites is om de bezoekers te informeren of de juiste kant op te sturen. Als jouw website dus erg goede content bevat of unieke producten verkoopt is het mogelijk dat anderen gaan linken naar jouw website.