Wanneer je een 404 melding krijgt kan de website waar je naar vraagt niet gevonden worden. Dit is het geval als je een URL invoert die niet bestaat of een typfout hebt gemaakt in het webadres. Ook kan het zijn dat een link op de webpagina niet goed functioneert.

 

Gevolgen van een 404 melding voor Google

In principe hebben de 404 meldingen geen invloed op de zoekresultaten van Google. Echter gaat er wel crawlbudget verloren als Google op een 404 stuit. Dit is het aantal pagina’s dat Google dagelijks bekijkt op jouw website om je ranking in het zoekresultaat te bepalen. Het crawlbudget verschilt per website. Google bepaald dit aantal aan de hand van de grootte van de website, hoe ‘gezond’ je website is (hoeveel foutmeldingen komt hij tegen) en door het aantal backlinks.

 

404 meldingen oplossen

Een 404 melding verwijderen is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de fout die de melding veroorzaakt op te lossen. Dit kun je doen door URL te redirecten naar een pagina die wel bestaat of naar de homepage. Echter een fout door een verkeerd gespelde URL door een gebruiker van jouw website kun je niet voorkomen. Wel kun je de pagina die wordt weergegeven bij een 404 melding aankleden zoals je wilt, om de boodschap voor je bezoeker een beetje te verlichten.