Een canonical tag is een element in de code van je website dat voorkomt dat Google dubbele content op je website indexeert. De canonical tag geeft een signaal aan zoekmachines welke van dezelfde of sterk op elkaar lijkende pagina’s de originele of belangrijkste is.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je domein meerdere pagina’s met dezelfde of sterk lijkende content bevat. Dit kan komen door bijvoorbeeld filters of menu-structuren. Met de canonical tag verwijs je op de kopiepagina naar de originele pagina.

Als je een pagina probeert te optimaliseren waarop een canonical tag is geplaatst naar een andere pagina, dan zul je nooit met de pagina scoren.

De onderstaande video legt je praktisch uit wat een canonical tag is en hoe je deze aanpast

 

Hoe gebruik je een canonical tag?

Voorbeeld van een situatie waarin je de tag gebruikt:

Stel je voor dat je een webshop hebt met een bepaalde trui, die verkrijgbaar is in het blauw, zwart en wit. De basispagina is in dit geval www.voorbeeld.com/trui. Als je kiest voor een bepaalde kleur verandert de URL. In dit geval zijn er de volgende URL’s: www.voorbeeld.com/trui-blauw, www.voorbeeld.com/trui-zwart en www.voorbeeld.com/trui-wit. De content op de pagina blijft verder bijna identiek.

 

In dat geval zet je op de pagina’s www.voorbeeld.com/trui-blauw, www.voorbeeld.com/trui-zwart en www.voorbeeld.com/trui-wit een canonical tag naar de originele URL www.voorbeeld.com/trui.

 

Hoe ziet deze tag eruit?

Een canonical tag ziet er in HTML op de volgende manier uit: <link rel=”canonical” href=”https://www.voorbeeld.com/”>.