Een SSL-certificaat zorgt voor een veiligere omgeving voor de gebruikers van je website. Het gebruik van een SSL-certificaat is te herkennen aan het icoon van een slotje in de URL-balk:

 

SSL-certificaat

 

Daarnaast staat er voor het voorkeursdomein ‘https://’ in plaats van ‘http://’. De letter ‘s’ staat hier voor ‘secure’.

Hoe belangrijk is het SSL-certificaat voor SEO?

Indien de website met ‘https://’ voor het domein niet te bereiken is, wordt er nog geen gebruik gemaakt van een SSL-certificaat. Zoekmachines zoals Google hebben aangegeven dat veiligheid een belangrijke rankingsfactor is en dat ze beveiligde websites voorrang geven op onbeveiligde websites.

 

Ook kan een SSL-certificaat invloed hebben op de usability van je website, wat indirect weer invloed heeft op je SEO. Internet browsers (zoals bijvoorbeeld Google Chrome) geven tegenwoordig ook visuele waarschuwingen wanneer een website onbeveiligd is, waardoor gebruikers korter op je website verblijven en daarom sneller de website verlaten. Dit heeft ook een negatieve impact op je SEO ranking.

 

Waar vraag je een SSL-certificaat aan?

Je hebt verschillende soorten SSL-certificaten variërend in prijs van 10 tot 100 euro per jaar (via een SSL-verstrekker zoals bijvoorbeeld https://www.sslcertificaten.nl). Er zijn tevens ook gratis SSL-certificaten te verkrijgen (via bijvoorbeeld https://www.sslforfree.com/).

 

SSL-redirect

Net als bij je voorkeursdomein is het belangrijk dat je één versie aanhoudt en dat je de versie zonder SSL-certificaat redirect naar de versie met SSL-certifcaat. Als beide versies toegankelijk zijn heb je kans dat Google dit ziet als gekopieerde content.