Elke website heeft twee varianten; de variant met www (www.voorbeeld.nl) en de variant zonder www (voorbeeld.nl). Eén van de varianten dient te worden ingesteld als voorkeursdomein. Als je op beide URL’s te vinden bent, ziet Google dit als twee aparte websites en kan dit worden gezien als gekopieerde content, wat een negatieve impact kan hebben op je rankings.

Welk voorkeursdomein kies je?

Voor je zoekmachine rankings maakt het niet uit of je kiest voor de variant met www of zonder www. Wanneer het gaat om een gloednieuwe site gaat is de keuze aan jou, bij een bestaande en al gevestigde site kun je allereerst nagaan welke versie het meeste inkomende links bevat en welke versie beter scoort in Google. Deze versie kun je dan instellen als voorkeursdomein.

Hoe geef je het gekozen domein aan?

De ene variant dient automatisch naar de andere variant te verwijzen. Deze verwijzing wordt via een 301-redirect uitgevoerd. Indien de 301 verwijzing is ingesteld, is het voorkeursdomein correct ingesteld. Vervolgens kun je ook in Google Search Console je domein aangeven en de XML sitemap van je gekozen domein laten crawlen.