Short-tail zoekwoorden

Short-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden bestaande uit één of twee woorden. Dit zijn de zoekwoorden waar een breed scala aan zoekopdrachten uitkomt omdat ze niet heel specifiek zijn. Gebruikers die hierop zoeken zitten nog in de onderzoekende fase.

 

 

Short-tail zoekwoorden hebben een hoog maandelijks zoekvolume en zijn een goede manier om potentiële klanten naar je website te trekken. Alhoewel, het is met deze zoekwoorden wel lastiger om een hogere positie te krijgen in Google, omdat er veel competitie is op short-tail zoekwoorden. Hierdoor zijn de advertentiekosten met Google Ads ook een stuk hoger. Bovendien bevinden de gebruikers van deze zoekwoorden zich nog in de onderzoekende fase waardoor de conversie ratio op dit soort zoekwoorden laag is.

 

Long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit drie of meer woorden. Deze zoekwoorden zijn heel specifiek en geven aan dat men precies weet waar ze naar opzoek zijn en makkelijker converteren.

 

 

Long-tail zoekwoorden hebben een laag maandelijks zoekvolume. Hierdoor hebben deze zoekwoorden wel een lage concurrentie en is het dus makkelijker om een hogere positie in Google te krijgen. Ook zijn de advertentiekosten lager dan bij short-tail zoekwoorden. Iemand die zo gericht op een bepaald onderwerp zoekt, is vaak de onderzoekende fase al voorbij en is klaar om een aankoop te doen, waardoor de conversie ratio op dit soort zoekwoorden hoog is.

 

Een voorbeeld:

Je wilt wat meer weten over de nieuwe streamingsdienst Disney Plus. Het eerste wat je intikt bij Google is “Disney Plus”. Vervolgens komen er zoveel zoekresultaten naar voren dat je niet weet waar je op moet klikken. Je gaat het wat specifieker maken: “Disney Plus abonnement”. Nog steeds vind je niet helemaal wat je zoekt. Je verandert de zoekopdracht naar “Hoeveel kost een Disney Plus abonnement per maand?” en je vindt de exacte informatie die je zocht. Bij de laatste zoekopdracht heb je gezocht op een long-tail zoekwoord: een hele specifieke zoekopdracht.

 

Uit onderzoek is gebleken dat 70% van alle zoekopdrachten in Google bestaat uit long-tail zoekopdrachten. Dit terwijl veel bedrijven zich juist focussen op de short-tail zoekwoorden. Belangrijk hierbij is om te denken vanuit de klant en niet vanuit je zelf. Als je denkt vanuit je eigen kennis binnen jouw branche, zul je snel op een bepaalde vakterm googelen. Maar jouw klanten hebben geen idee van deze vaktermen. De klant googelt nog in Jip en Janneke taal, om zo de meest relevante resultaten in beeld te krijgen.

 

Dus wat is het beste: long-tail of short-tail? Wij raden aan om altijd een combinatie van beide te gebruiken voor jouw SEO strategie.

 

Tijdens je zoekwoorden onderzoek zal je in eerste instantie veel bezig zijn met het uitzoeken welke short-tail zoekwoorden een hoog volume hebben, maar deze zullen ook vaak een hoge concurrentie hebben. Dan is het belangrijk om ook naar de long-tail kansen te kijken, want hoe langer de zoekterm, hoe lager de concurrentie. Dat komt doordat long-tail zoekwoorden moeilijker te vinden zijn. Echter, kunnen long-tail zoekwoorden wel veel verkeer binnen halen.