Een pagina titel is de titel van een pagina die wordt weergegeven in Google. Het is belangrijk om deze te optimaliseren. De pagina titel, ofwel de page title is een belangrijk element om voor Google te beoordelen waarover een pagina gaat. Zoekmachines gebruiken deze titel om weer te geven in de zoekresultaten. Deze regel is de eerste en aanklikbare regel in de ranking en linkt naar de pagina. De zoekmachines nemen deze regel over van de webpagina. Het is dus van belang deze titel voor iedere pagina van je website anders te maken en te zorgen dat deze aantrekkelijk is om op te klikken voor een potentiële bezoeker.

Hoe zou een pagina titel er uit moeten zien?

Omdat de zoekmachines de titel rechtstreeks over nemen is het van belang om deze maximaal 61 karakters lang te maken. 30 karakters minimaal is ook een best practise. Mensen zoeken met tref- of zoekwoorden. Ze zien dan de title tag (deze is aanklikbaar), daarna lezen ze de beschrijving (meta descriptie) en dan beslissen ze te klikken of door te zoeken. Voor het verkeer dat via de zoekmachine komt is zijn de titeltag en meta descriptie dus heel belangrijk. Een goede basis voor je title tag is dus; belangrijkste zoekwoord – tweede zoekwoord | Merknaam of Merknaam | belangrijkste zoekwoord – tweede zoekwoord.

In zoekresultaten scannen mensen de teksten meer dan dat zij deze lezen. Het is daarom van belang in gebruik te maken van visuele scheidingstekens. Het beste is om een beetje te spelen met deze titels en te kijken wat het beste converteert. Je wilt dat mensen op je zoekresultaat klikken, daarom kun je ook best een call to action of een USP in je title tag verwerken. Maar zorg dat de titel wel relevant is voor de pagina waarnaar hij verwijst.