Een content kalender is een goede manier om je social media posts en andere content vooruit te plannen. Zo vergeet je geen belangrijke data en kun je je platformen optimaal benutten. Ga hier elke maand even voor zitten en laat je creativiteit erop los. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Hieronder staan de 10 stappen voor een succesvolle content kalender.

 

1. Koop/print/maak een lege kalender

Kies hiervoor wat je zelf fijn vindt! Je kunt talloze templates vinden op het internet om te printen of digitaal in te vullen, bijvoorbeeld op Calender labs.

 

2. Vul de vaste data in

Stuur je elke maand een nieuwsbrief de deur uit? Zet je elke week op donderdag een video op YouTube? Begin met de acties die elke maand (ongeveer) hetzelfde zijn. Deze zijn het makkelijkst in te vullen en zo krijg je direct een idee hoeveel ruimte er nog is voor andere content.

 

3. Zoek op welke feestdagen en bijzondere dagen er zijn in de komende maand en schrijf alles wat je aanspreekt op

Naast de bekende feestdagen zoals Kerst en Pasen, kent de kalender nog veel meer gekke en leuke dagen die interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf! Met deze gekke dagen trek je nóg meer de aandacht van je volgers. Een voorbeeld van een website waar veel dagen op te vinden zijn, is voorall.nl. Ga bij het maken van je lijstje op je instinct af. 

 

4. Kies de feestdagen waar je iets mee wilt doen

Nu is het tijd om een selectie te maken uit de lijst die je hebt opgeschreven. Het leukst voor je volgers is als je dagen uitkiest die een link naar jouw bedrijf hebben. Denk bijvoorbeeld aan een dier of kleur dat in je logo voorkomt. Bij Marketing Madheads vinden we het bijvoorbeeld leuk om op nationale dag van roze iets te doen omdat onze huisstijl roze bevat. Verder kan het natuurlijk ook zijn dat er een dag voorbijkomt waar je toevallig al een erg leuk idee voor hebt qua inhoud. 

 

5. En… bedenk wát je ermee wilt doen

Wees vooral creatief en zorg voor afwisseling! Je kunt zoveel verschillende content creëren tegenwoordig. Je kunt bijvoorbeeld een video maken, een quote of een foto posten. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden dus think out of the box. 

 

6. Kies een platform (zorgvuldig!)

Het is belangrijk om goed na te denken via welke kanalen je je content gaat verspreiden. Houd hierbij rekening met het soort volgers dat je hebt op de verschillende platformen. Er zijn ontzettend veel platformen: Facebook, Twitter, E-mail, Snapchat, YouTube, Pinterest, LinkedIn, je eigen website en nog veel meer. Een grappige video over hoeveel je altijd knoeit met je smoothies op Nationale Smoothiedag is niet zo geschikt voor LinkedIn. Daarentegen is een nieuwsbrief of serieuze blog-post daar weer wel geschikt voor. 

 

7. Plan in wanneer je de content gaat maken

Het is verstandig om naast het post-moment, ook na te denken over wanneer je de video/foto/quote gaat maken. Houd hierbij ook rekening met de tijd die het in beslag gaat nemen. Een foto is immers sneller gemaakt dan een video. 

 

8. Zoek uit op welk moment het grootste deel van je volgers actief is

Bij Instagram kun je dit bijvoorbeeld zien (mits je een bedrijfsaccount hebt) bij je account onder ‘Statistieken’ en dan ‘Doelgroep’. Hiermee kun je zien op welk moment van de dag je volgers het meest actief zijn. Op basis van die informatie kies je een tijd uit waarop je wilt posten.

 

9. Plan eventueel je post in met een post-app

Valt de dag dat je content wilt posten op een vrije dag? Je kunt apps en tools gebruiken om in te stellen hoe laat de app de content plaatst, zowel gratis als betaalde apps. Gebruik apps zoals Later en Hootsuite als je een gratis app zoekt. Een goede, betaalde app is Onlypult.

 

10. Ben consequent in hoe vaak je post

Het is leuk om actief te zijn online en in contact te komen met je volgers, maar je kunt ook veel interactie verliezen als je niet consequent bent. Probeer erachter te komen wat jouw volgers het prettigst vinden. Als je van elke dag twee posts in één keer overgaat op 3 posts per week, zul je volgers verliezen en zal de interactie achteruitgaan. 

 

Het zal in het begin wat gepuzzel zijn, maar met een content kalender kun je veel druk van je schouders halen. Als je je draai erin vindt, is het een erg efficiënt systeem. Met de bovenstaande tips kun je aan de slag!