Instagram TV, oftewel: IGTV, is een plek binnen Instagram waar je verticale video’s van langer dan 1 minuut kunt plaatsen of kunt bekijken. Gewone Instagram video’s mogen niet langer zijn dan 1 minuut. Hier maakt IGTV het verschil. Zo kun je via IGTV wel een uur aan video uploaden (als je een geverifieerd of groot account hebt). Voor de rest van ons is dit maximaal 10 minuten. Zo kun je jouw doelgroep nog beter bereiken en langer op je pagina houden.

 

Maar hoe werkt het? Het is heel simpel. Je uploadt een video zoals je normaal gesproken ook een bericht uploadt. Instagram herkent dat de video langer is dan 1 minuut en zal aan je vragen of je deze op IGTV wilt plaatsen.

 

Voor bedrijven is IGTV een goede optie. Doordat je langere verticale video’s op Instagram kan zetten, kun je jezelf beter presenteren aan je doelgroep. Hierdoor zul je ook sneller ontdekt worden door nieuwe mensen. De langere video’s kunnen diepgaandere verhalen vertellen. Zo ontwikkel je sterkere relaties met (potentiële) volgers.

 

IGTV: Verticale video’s

Afgelopen jaren is de groei van het kijken naar online video via mobiele apparaten gigantisch gegroeid. Dit terwijl er steeds minder video’s gekeken worden via de TV of desktop. Momenteel is YouTube het populairste videoplatform. Het grootste verschil tussen de twee videoplatforms is dat Instagram echt is gemaakt voor verticale video’s. YouTube richt zich op horizontale video’s.

 

De voordelen van verticale video’s zijn dat deze momenteel vooral gebruikt worden voor tijdelijke content op Snapchat, Instagram stories en Facebook stories. Hierdoor zijn de video’s vaak in het moment opgenomen wat het veel persoonlijker maakt. Niet ieder detail hoeft perfect te zijn, zolang het maar “echt” is. Ook kijkt een verticale video wat makkelijker. Je hoeft niet continu je scherm te draaien!

 

Onbeperkt content uploaden

Iedere Instagram-gebruiker kan een eigen IGTV-kanaal aanmaken om langere video’s met volgers te delen.

 

Bij iedere video kan een titel en een omschrijving toegevoegd worden, zodat mensen de video beter kunnen vinden. Het onderwerp kan gebaseerd zijn op een trending hashtag van dat moment. Op deze manier wordt je video makkelijk gevonden. Als je wil dat mensen je website gaan bezoeken kan er een link aan de video toegevoegd worden.

 

Nieuwe doelgroep bereiken

Er zijn drie verschillende categorieën waarin de video’s getoond kunnen worden:

  • Categorie 1: “voor jou”. Dit zijn de video’s gebaseerd op je interesses.
  • Categorie 2: “volgend”. Dit zijn de video’s gebaseerd op de accounts die je volgt. 
  • Categorie 3:“populair”. Hier staan video’s die onder de mensen het vaakst zijn bekeken en gedeeld.

 

Als je het als influencer of als organisatie voor elkaar krijgt om een viral video op te nemen die in de categorie “populair” belandt, kom je in aanraking met een nieuwe doelgroep. IGTV kan op deze manier ook bijdragen aan je naamsbekendheid. Als een kijker besluit om je te volgen op IGTV, volgt diegene je ook automatisch op het reguliere Instagram-account.

 

Interessante inzichten halen uit IGTV

In de IGTV Analytics vind je de audience retention rate. Dit gaat over de hoeveelheid mensen die je video helemaal hebben afgekeken en de mensen die verder hebben geswipet. In dit overzicht zijn ook het aantal likes, comments en views terug te vinden.

 

Nog interessanter is de drop-off graph in de IGTV Analytics. Wanneer een kijker naar rechts swipet en dus afhaakt, kun je dit in deze graph terugvinden. Dit zijn interessante gegevens waarmee je je volgende video’s weer kunt aanscherpen en optimaliseren.

 

Tip: Experimenteer erop los!

 

Alleen op deze manier kom je erachter hoe dit nieuwe videoplatform precies werkt en welke videocontent aansluit bij jouw doelgroep.