Een caption schrijven en Hashtags toevoegen is belangrijk als jij jouw post wil delen met een groter publiek dan alleen jouw volgers.

Een caption schrijven

Naast de foto zie je nu een tekstvak, waar jij je caption kunt schrijven. Daarbij zijn een aantal punten heel belangrijk:

 

  •  Een Instagrampost kan maximaal 2200 karakters bevatten. Daarmee kun je best een behoorlijk verhaal vertellen, maar je kunt dus niet onbeperkt door blijven schrijven. Qua lengte van de tekst geldt wel: hoe langer mensen bij jouw post blijven ‘hangen’, hoe beter je post scoort in het algoritme van Instagram. Daar kun je dus handig gebruik van maken!
  •  Onder je foto zijn in eerste instantie maar twee of drie regels van je tekst zichtbaar, tenzij de lezer op het lichtgrijze woordje ‘meer’ tikt. Dan ontvouwt zich de rest van de tekst. Je moet er dus voor zorgen dat je de lezer direct pakt met jouw tekst. Dit kun je doen door te starten met een pakkende titel, of door de belangrijkste boodschap van jouw post meteen in het begin te brengen.
  •  Zorg dat je tekst lekker luchtig wegleest en breng structuur aan door alinea’s te gebruiken. Witregels toevoegen is een manier om rust aan te brengen in je tekst. Dit doe je door na de punt achter je zin, direct twee keer een enter te geven. Pas op: als er een spatie achter je laatste punt staat, maakt Instagram er geen harde enter van, en ontstaat er geen witregel. Heel onlogisch, maar het is nou eenmaal zo…
  •  Je kunt een ander Instagramaccount noemen in je tekst. Dit doe je door een apenstaartje voor de naam te zetten. De naam is nu aanklikbaar en lezers kunnen nu direct door naar het genoemde account. Zo kun je bijvoorbeeld je businesspartner onder de aandacht brengen, of het product dat je getest hebt.
  •  Sluit je verhaal af met een CTA, een call to action. Met andere woorden: roep je lezer op tot (inter)actie. Dit kan zijn door te vragen om een like, of door een vraag te stellen zodat je een geschreven reactie uitlokt. Ook kun je verwijzen naar je link-in-bio zodat je lezer naar je website gaat. Instagram wordt blij van iedere vorm van (inter)actie. Als er veel gereageerd wordt op een post, wordt hij door Instagram aan meer mensen getoond. Zo kun je door een goede CTA je bereik gemakkelijk vergroten
  •  Voorzie je verhaal van relevante hashtags.

 

Caption schrijven Instagram

 

Hashtags toevoegen

Onder je oorspronkelijke tekst mag je maximaal 30 hashtags toevoegen. Een hashtag is een zoekterm, voorafgegaan door een hekje (#). Als iemand in het zoekvenster van Instagram bijvoorbeeld zoekt naar #bakker, en jij hebt diezelfde hashtag onder je post staan, kom jij bovendrijven in de zoekresultaten. Ook op Google! Voor jouw zichtbaarheid en je vindbaarheid is het dus van groot belang om de juiste hashtags onder je bericht te plaatsen. Berichten met relevante hashtags krijgen over het algemeen meer likes en reacties, waardoor die berichten aan nog meer mensen getoond worden. Een simpele manier om je account te laten groeien op Instagram.

 

Het is handig om een standaard lijstje te maken met zoektermen die je onder iedere post kunt gebruiken, omdat ze slaan op jouw bedrijf en jouw branche. Bij een coach voor vrouwelijke ondernemers kan dat er dan zó uitzien: #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #zelfvertrouwen #doelenstellen #eigenbedrijf #ondernemen #zzp #mindset. Vervolgens maak je het wat specifieker naar jouw doelgroep: #vrouwelijkeondernemers #ambitieuzemeisjes. Daarna kun je aanvullen met hashtags die echt alleen bij het onderwerp van je post passen: #spiritualiteit #inzicht #vertrouwen.

 

Hashtag tip 1

Gebruik de termen die jouw doelgroep ook gebruikt. Dat maakt de kans groter dat je gevonden wordt door de juiste mensen. Is jouw doelgroep uitsluitend Nederlands en doe je zakelijk gezien niets met het buitenland? Vermijd dan Engelse hashtags. Je account wordt dan onder de aandacht gebracht bij de verkeerde mensen. ​

 

Hashtag tip 2

Als je in het zoekvenster een bepaalde term intypt, verschijnen daaronder gerelateerde hashtags. Daar kun je ideeën opdoen voor goede hashtags voor jezelf. En natuurlijk kun je ook afkijken bij je concurrent die het zo goed doet op Instagram. Welke hashtags gebruikt hij of zij? Wellicht zijn ze ook bruikbaar voor jou.

 

Na een caption schrijven en Hashtags toevoegen komt de volgende stap: personen taggen en een locatie toevoegen. Lees er hier meer over!