Mensen zijn lui, als het om surfgedrag gaat. Binnen een paar tellen heeft een bezoeker aan jouw profiel al gezien of jij interessant bent. Ook als jij al scrollend voorbijkomt, moet je interessant genoeg zijn om die scrolduim tot stoppen te dwingen. Dat kan met Instagram Shopping.

Met Instagram Shopping kun je producten taggen in foto’s en stories. Je ziet dat aan het witte tasje in de foto. Als je op het getagde product tikt, ga je direct door naar de webshop van het account, waar je die mooie tas of dat geweldige jurkje kunt afrekenen. Precies ja: met maar één tik, exact op de goede plek in de webshop belanden.

Dat scheelt voor de gebruiker, die anders via de link in jouw bio naar je webshop had gekund, een heleboel stappen. Bij iedere stap had hij af kunnen haken, maar nu heb je je bezoeker direct op de plek waar je hem hebben wilt.

Dat ziet er zó uit:

Per foto kun je maximaal 5 producten taggen. Ook in foto’s die je al een tijd geleden gepost hebt, kun je dit alsnog doen. Het is dus best de moeite waard om je feed even aandachtig te bekijken.

Ook in stories kun je Instagram Shopping gebruiken. Per story kun je 1 product taggen. Als Shopping eenmaal geïnstalleerd is op je profiel, vind je tussen de stickers ook de optie ‘Product’. Je voegt de producttag dus net zo gemakkelijk toe als een hashtag of een locatietag.

Voorwaarden Instagram Shopping

Er zijn drie voorwaarden waar je aan moet voldoen, om Shopping te kunnen gebruiken.

  1. Je moet een bedrijfsprofiel hebben.
  2. Je Instagram en Facebookaccount moeten gekoppeld zijn.
  3. Je moet minimaal 9 producten toegevoegd hebben aan je Facebookcatalogus, anders worden je producten niet opgepakt door de Instagram-app.

Let op: Instagram Shopping is voorlopig alleen beschikbaar voor bedrijven die voornamelijk fysieke goederen verkopen.

Als het goed is, heb je al een bedrijfsprofiel. Verderop in deze module leer je hoe je een Facebookcatalogus opzet en gebruikt.

Instagram en Facebook koppelen

  • Tik op het hamburgermenu rechts bovenin je profielpagina.
  • Kies ‘Facebook openen’.
  • Als je account nog niet gekoppeld aan facebook was, kun je dat nu doen door te tikken op ‘Ga door’.

Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar je (nieuwe) Facebookpagina. Hier ga je de producten toevoegen die je straks op Instagram wil kunnen taggen in je foto’s.