Iemand die geïnteresseerd is in jou of je bedrijf, zal eerst naar je bio kijken en direct daarna naar je feed. Het is belangrijk dat je hier al laat zien wat jij online wilt uitstralen.

 

Je feed zegt namelijk óók heel veel over jou. Het laat zien wat voor content (=inhoud) jij doorgaans plaatst. Het is fijn voor de kijker als in één oogopslag duidelijk wordt, wie jij bent en wat je doet. Dat doe je door eenheid te creëren. Een eigen stijl te ontwikkelen. Jouw posts zijn dan een streling voor het oog en bovendien ook herkenbaar in de massa van de ontelbare berichten die dagelijks gepost worden op Instagram. Je zult zien dat je met een strakke feed sneller volgers aan je kunt binden.

 

Wat wil jij online uitstralen?

Een belangrijke vraag, die je zult moeten beantwoorden voordat je een bijpassende stijl kunt ontwikkelen. Als je al een huisstijl hebt, kun je die doortrekken naar Instagram door te werken met dezelfde kleuren en fonts. Maar ook dan: hoe wil jij jezelf en je bedrijf profileren op Instagram?

 

Als je het heel zwart-wit bekijkt, zijn er twee trends op Instagram: #pictureperfect versus #echtinsta.

 

#pictureperfect gaat natuurlijk om het perfecte plaatje; de magazinelook. Kijk maar eens naar accounts van fotografen, modemerken, interieurjunkies en reisblogs. Foto’s om je vingers bij af te likken! Iedere foto wordt van tevoren goed uitgedacht en niets wordt aan het toeval overgelaten. Het levert prachtige plaatjes op, maar het heeft meestal weinig te doen met de alledaagse realiteit.

 

#echtinsta staat daar eigenlijk lijnrecht tegenover. Foto’s zijn nog steeds mooi –anders plaats je ze niet- maar meer persoonlijk, zonder filters en ook tegenvallers of een paar kilootjes extra mogen in beeld. Omdat mensen gewoon mensen zijn en juist daardoor interessant.

 

Ergens op de lijn tussen #pictureperfect en #echtinsta, sta jij. Waar? Dat is een keuze die je zelf maakt. Maar in alle gevallen zijn er een paar dingen waar je op kunt letten bij het maken van goede Instagramwaardige foto’s:

  • Lichte foto’s doen het over het algemeen erg goed op Instagram. Zorg dus voor een klein zonnetje (voor zover dat lukt) en kies voor lichte kleuren.
  • Lachende mensen zorgen voor lachende volgers. Instagram is toch een beetje het feel-good-kanaal onder de social media en daar kun jij je voordeel mee doen, door daarop in te spelen.
  • Kies voor een rustige achtergrond, waardoor je onderwerp juist alle aandacht trekt. Een te drukke foto is niet aantrekkelijk.
  • Detailfoto’s worden ook vaak gewaardeerd met een like. Net even wat anders dan de ‘gewone’ foto’s. Het ziet er ook al snel professioneel uit.

 

Instagram tip

Maak het jezelf niet te moeilijk: met de smartphones van tegenwoordig kun je prachtige foto’s maken. Daar heb je echt niet persé een spiegelreflexcamera voor nodig. En bewerken kan altijd nog.

 

Nu je dit duidelijk hebt, is het belangrijk om na te gaan denken over de bewerking van je foto’s. Je leest er hier meer over.