Zoekwoorden Onderzoek: Van A tot Z
Inclusief tips voor gratis tools die helpen om een professioneel zoekwoorden onderzoek uit te voeren!

Vliegende start!
Het fundament van online groei start met een zoekwoorden onderzoek, waarbij je op zoek gaat naar winstgevende zoekwoorden voor jouw bedrijf.
Op deze pagina vind je alle relevante informatie waarmee je een ultiem zoekwoorden onderzoek maakt voor jouw business!
Stap 1: Brainstormen
Stap 2: Nieuwe inzichten
Stap 3: Zoekvolumes en suggesties
Stap 4: Online Concurrenten
Stap 5: Blijf herhalen!

Hoog komen in Google met jouw website? Meld je dan aan voor de ’10 Dagen SEO Challenge’ en werk in 10 dagen aan een winstgevende SEO strategie.
Stap 1: Brainstormen
Klap je laptop dicht of zet hem even uit, want je hebt pen en papier nodig voor de eerste stap!
Voor deze stap moet je je gezond verstand gebruiken, want met logisch nadenken kom je al heel ver. Begin met het maken van een woordweb: zet je bedrijfsnaam in het midden en schrijf allerlei woorden op waarvan jij zou denken dat bezoekers zo op jouw website terecht komen. Verkoop je auto’s? Schrijf dan alle woorden op die daarmee een raakvlak hebben. Bijvoorbeeld ‘auto verkopen’, ‘auto verkopen via marktplaats’ of ‘tweedehandsauto nodig?’
Stap 2: Nieuwe inzichten
Noteer gewoon alles wat in je opkomt! Alles kan en niks is fout!
Vraag mensen die je bedrijf wel en niet kennen om hulp. Door dit te doen kom je op nieuwe inzichten. Verplaats je daarnaast ook eens in je doelgroep. Welke zoekwoorden zou jij gebruiken als je opzoek bent naar jouw product of dienst? Ook kan je kijken bij de concurrent wat die doet. Zo kom je uiteindelijk tot een grote lijst met (nieuwe) zoekwoorden.

Zoekwoorden Onderzoek Tips
Leer in 10 minuten de tips en tricks bij het doen van een zoekwoorden onderzoek
Gebruik ons zoekwoorden onderzoek gereedschap uit de video in jouw voordeel.
Stap 3: Zoekvolumes en suggesties
Je hebt ondertussen een hele lijst met woorden verzameld. Voer nu stuk voor stuk de worden in, in Google. Op die wijze krijg je suggesties van relevante woorden die gebruikers intypen. Kijk of hier suggesties tussenzitten die kunnen werken voor jou.
Is je lijst af? Da ga je het zoekvolume van elk woord controleren. Zoekvolume speelt een rol bij het bepalen van de juiste zoekwoorden. Het zoekvolume geeft namelijk aan hoevaak een zoekwoord wordt gezocht per maand.
Stel dat het zoekvolume op een woord 100 is, dan houdt dat in dat er gemiddeld 100 keer per maand naar dit woord wordt gezocht.
Short tail vs Long tail zoekwoorden
Als je bezig bent met je zoekwoorden onderzoek dan start je meestal met zo korte zoekwoorden. Dit zijn de zogeheten short-tail zoekwoorden. Deze woorden hebben een hoger maandelijks zoekvolume, maar een lagere intentie. De tegenhanger hiervan is een longtail-zoekwoord. Hierbij een lager maandelijks zoekvolume, maar wel een hogere intentie.
Je wilt wat meer weten over de prijs van streamingsdienst Disney Plus. Het eerste wat je intikt bij Google is “Disney Plus”. Vervolgens komen er zoveel zoekresultaten naar voren dat je niet weet waar je op moet klikken. Je gaat het wat specifieker maken: “Disney Plus abonnement”. Nog steeds vind je niet helemaal wat je zoekt. Je verandert je zoekopdracht naar “Hoeveel kost een Disney Plus abonnement per maand?” en je vindt de exacte informatie die je zocht. Bij de laatste zoekopdracht heb je gezocht op een long-tail keyword: een zoekopdracht die heel specifiek is.

Hoog komen in Google met jouw website? Meld je dan aan voor de ’10 Dagen SEO Challenge’ en werk in 10 dagen aan een winstgevende SEO strategie.
Stap 4: Online Concurrenten
Nu je een uitgebreide lijst hebt kun je de competitie gaan schaduwen. Wellicht scoren zij nog op woorden die je zelf gemist hebt. Typ de domeinnaam van een concurrent in de zoekbalk van Google in en kijk welk pagina’s naar voren komen. Anderzijds kun je binnen het platform van Marketing Madheads ook een lijst van woorden ophalen waarop jouw concurrenten scoren. Maak zonder enkele verplichting 14 dagen gratis gebruik van onze tools!
Stap 5: Blijf herhalen!
Super, je hebt nu alle stappen doorlopen voor een goed zoekwoorden onderzoek. Nu heb je een hele lijst met zoekwoorden die geschikt zijn voor het schrijven van content om jouw doelgroep aan te trekken. Echter, zoekvolumes en de concurrentie zijn net zo bewegelijk als jouw doelgroep. Daarom is stap 5 meer een tip: blijf alle stappen eens in de zoveel tijd te herhalen en hou de trends in jouw branche in de gaten.
